V miestnej nemocnici počas leta stúpa počet ošetrených pacientov

07.08.2013 Poprad

Poprad 7. augusta (TASR) – Na centrálnom príjme Nemocnice Poprad, a. s., ošetrili v júli o 120 pacientov viac ako v predchádzajúcom mesiaci. „Pod nárast sa podpísali najmä úrazoví pacienti, vrátane pacientov zo zahraničia. Podobné čísla očakávame aj v auguste,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.
Návštevnosť regiónu počas vrcholov letnej a zimnej turistickej sezóny ovplyvňuje zvyšovanie počtu pacientov každý rok v letných mesiacoch júl a august a tiež počas zimy v decembri, januári a februári. „V tejto súvislosti evidujeme aj viac úrazov pri dopravných nehodách,“ dodala Galajda.
V júni ošetrili na centrálnom príjme 2150 pacientov, v júli ich bolo o 120 viac, pričom z hľadiska štruktúry ošetrených pacientov eviduje nemocnica veľa detských úrazov. „Ide o zlomeniny končatín, úrazy hlavy, pády na bicykloch, korčuliach, pády z preliezačiek či zo stromov. V prípade dospelých sa medzi zraneniami objavujú pády zo stromov a následné zlomeniny chrbtice a rebier, tiež poranenia motorovou pílou, cirkulárkou a iným náradím,“ vymenovala Galajda.
Medzi športovými úrazmi dominujú úrazy na korčuliach, bicykloch, kolobežkách, pri turistike či horolezectve. Ide pritom o zlomeniny zápästia, predkolenia, členka, poranenia kolena, zlomeniny rebier a otrasy mozgu.
„U starších pacientov evidujeme v tomto období najmä ošetrenia pri kolapsoch z dehydratácie, infarktoch, cievnych mozgových príhodách, tiež viac zlomenín krčka stehennej kosti pri pádoch z vyčerpania a dehydratácie. Špecifikom letnej sezóny sú aj poštípania hadom a zásahy bleskom,“ uzavrela hovorkyňa.
 

Vyberte región